Mleko jest najważniejszym, najtańszym i najkorzystniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Wapń wykorzystywany jest przez organizm do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych.
Mleko jest produktem kompletnym i trudnym do zastąpienia. Spożywając je zgodnie z zalecanymi normami wyżywienia, zaspokajamy niemal w 100% zapotrzebowanie naszego organizmu na wapń.
Wapń z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez nasz organizm (w ponad 30%), 3-krotnie lepiej niż wapń z produktów roślinnych (w 10-13%).
zawartość białka w :
Mleko 3,2% 1 duża szklanka (1/4 litra) 295
Mleko 1,5% 1 duża szklanka (1/4 litra) 300
Jogurt owocowy 1 opakowanie (175g) 231
Kefir 1 opakowanie (175g) 180
Ser żółty 1 plasterek (20g) 106-173
Ser twarogowy 1 plaster (50g) 48
Serek waniliowy homogenizowany 1 opakowanie (150g) 127,5
Brokuły gotowane ½ szklanki 50
Szczypiorek 1 pęczek (100g) 97
Chleb pełnoziarnisty 1 kromka 30g 24
Fasola ½ szklanki (80g) 130,4
Offline
Ale wszyscy wiedza ze u osob doroslych mleko juz nie jest takie wspaniale. U ponad 30% polskich mezczyzn laktoza (weglowadan mlczny) nie jest trawiona.
Sa arty na ten temat. Ale wszystko schodzi do tego ze co za duzo to nie zdrowo
Offline
Mleko w ograniczonych ilościach, lepiej inne produkty zawierające białko...
Offline