paker - 2006-09-21 00:31:44

Mleko jest najważniejszym, najtańszym i najkorzystniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Wapń wykorzystywany jest przez organizm do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych.

Mleko jest produktem kompletnym i trudnym do zastąpienia. Spożywając je zgodnie z zalecanymi normami wyżywienia, zaspokajamy niemal w 100% zapotrzebowanie naszego organizmu na wapń.

Wapń z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez nasz organizm (w ponad 30%), 3-krotnie lepiej niż wapń z produktów roślinnych (w 10-13%).

zawartość białka w :
Mleko 3,2% 1 duża szklanka (1/4 litra) 295
Mleko 1,5% 1 duża szklanka (1/4 litra) 300
Jogurt owocowy 1 opakowanie (175g) 231
Kefir  1 opakowanie (175g) 180
Ser żółty 1 plasterek (20g) 106-173
Ser twarogowy 1 plaster (50g) 48
Serek waniliowy homogenizowany 1 opakowanie (150g) 127,5
Brokuły gotowane ½ szklanki 50
Szczypiorek  1 pęczek (100g) 97
Chleb pełnoziarnisty 1 kromka  30g  24
Fasola  ½ szklanki (80g) 130,4