Brak konta
Chciałbym się dowiedzieć z czego dokładnie można robić soki. Mam na przykład listę warzyw i owoców: marchew, seler, burak cz., cytryna, gruszka, jabłko, pomarańcza, kapusta kiszona, pietruszka, brokuły, pomidor, papryka i czosnek. Czy można te składniki ze sobą łączyć? Jeśli nie wszystkie to jak powinienem dopasować je do siebie? Ostatnio dość kiepsko się czuję i doszedłem do wniosku, że to wina przede wszystkim złego odżywiania i szybkiego tempa życia. Nie mam za bardzo czasu na gotowanie a i nie powiedziałbym, że umiem. Dużo pracuję i nie dbam w ogóle o to co jem. Często obiad wygląda tak samo jak i śniadanie czyli pare kanapek i znowu do pracy. Zanim znajdę czas i nauczę się gotować może minąć więc chciałbym to nadrobić jakimiś sokami. Proszę o rady.
Witaj,
proponuje na początek zmienić nick bo jest dosyć dziwny
co do soków - mieszaj według smaku - na pewno smaku nie uzyskasz mieszając warzywa z owocami...
wina złego samopoczucie może być spowodowania nie konkretnie odżywianiem a brakiem witamin - napisze tak: taniej wyjdzie kupić vitaral + magnez i brać po tabletce dziennie - kompozycje owocowo - warzywne nudzą się po kilku dniach!
Pozdrawiam
Rafał
Offline
Brak konta
Polecam Wam soki wyprodukowanych nie z koncentratu (NFC - Not From Concentrate). Zainteresowanie sokami NFC jest dowodem na dojrzałość rynku polskiego konsumenta. Technologia produkcji soków wychodzi naprzeciw tym trendom. Soki Produkowane są poprzez bezpośrednie wytłoczenie świeżych owoców na prasie przekładkowej. Soki Rembowskich nie są poddane klarowaniu, lecz pozostają mętne. Dzięki temu zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy (niezbędnych dla naszego zdrowia) niż soki klarowane.
Technologia ta wyklucza również stosowanie konserwantów . Soki nie posiadają dodatku cukru ani wody. Są wyłącznie pasteryzowane, dlatego soki jabłkowe Rembowskich to dobra alternatywa dla świeżych owoców.
Z racji tego, że sok jest nieklarowany, na dnie butelki tworzy się osad. Stanowią go pektyny oraz celuloza, które wpływają dodatnio na wartość odżywczą soku. W związku z tym polecamy wstrząsnąć butelką przed wypiciem. Warto się zdrowo odżywiać, dlatego zapraszamy Państwa do sięgnięcia po ten produkt!
w 2001 roku kiedy wejście do UE stało się realne, Rembowscy podjęli decyzję o przekształcenia swojego gospodarstwa w Zakład produkcyjny naturalnych soków owocowych tłoczonych metodą tradycyjną. Wyrób jest produktem typowo niszowym zaoferowanym konsumentowi ceniącemu zdrowe odżywianie. Proces technologiczny jaki Rembowscy stosują w swojej przetwórni wyklucza stosowanie konserwantów oraz innych ulepszaczy spożywczych.
Wasz Sklep Zdrowa Tradycyna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa
http://www.waszsklep.com.pl
Wszystkie warzywa czy owoce możesz spokojnie łączyc i komponowac własne soki lub przeciery. Tutaj jedynym ograniczeniem jest Twój smak.
Offline
nowy na forum
Dokładnie, to zalezy od twojego smaku:) Ja np. lubie zmieszac marchew, banana i jabłko:) Bardzo fajnie smakuje.... i co najwazniejsze zdrowo:)
Offline
częsty bywalec
doki warzywne są rewelacyjne
wikipedia reference
Offline
Polecam Ci portal pinterest. Tam są fajnie stworzone infografiki, jakie owoce i warzywa łączyć, żeby powstał zdrowy, smaczny i pożywny sok.
----------
https://polinal.eu/etykiety-na-soki-przetwory
Offline
Sok można zrobić z dowolnych warzyw i owoców. Nie polecam jedynie świeżego ogórka łączyć z innymi warzywami, ponieważ pozbawia je wartości witaminowej. Ja robię w domu zarówno soki świeżo wyciskane jak i pasteryzowane- na zimę:) Zawsze staram się przygotować kilka butelek soku z czarnego bzu, który świetnie rozgrzewa i wzmacnia odporność. Można go po postu rozcieńczać z wodą albo przyrządzić napój, fajny przepis z korzennymi przyprawami znalazłam na stronie https://onedaymore.pl/blog/sok-z-czarne … tosowanie/ . Osobiście cynamon pomijam, bo za nim nie przepadam, dorzucam natomiast listek melisy cytrynowej jako orzeźwiający akcent.
Offline