Forum kulturystyczne. Dieta, siłownia, zdrowie, porady

Forum otwarte dla każdego


#1 2007-04-25 19:39:59

 admin

Administrator

Zarejestrowany: 2006-08-30
Posty: 1412
Punktów :   
WWW

Maca

Zażywanie maki przeciwdziała bezsenności i osteoporozie - w wielu przypadkach eliminuje jej skutki. Stosowanie maki zaleca się też w okresie starczym.

Posiada też działanie przeciwartretyczne. W wielu szpitalach aplikuje się ją jako środek przeciw ogólnemu wyniszczeniu organizmu chorym na AIDS.

W celach użytkowych stosuje się świeże lub sproszkowane korzenie maca, jak również maceracje z korzeni sporządzone. W medycynie ludowej preparaty maca stosowane są bardzo często z różnych wskazań, a głównie z powodu właściwości odżywczych, ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka, aminokwasów egzogennych, witamin, minerałów i steroli, szczególnie w stanach niedożywienia, wzrostu, ciąży, laktacji, a także w celu zwiększenia płodności u ludzi i zwierząt domowych i hodowlanych (za co odpowiedzialne mogą być glukozynolaty i i zotiocyjaniany).

Są także stosowane jako środek immunostymulujący, wspomagający leczenie grużlicy oraz raka żołądka. Maca uważana jest też za środek wspomagający pamięć i zdolność uczenia się. Innym zasto sowaniem tego surowca może okazać się wykorzystanie jako środka energiz ującego, wspomagającego wytrzymałość i budowę masy mięśniowej (aktywność zawatrych w roślinie steroli jest częściowo podobna do działania sterydów anab olicznych), w leczeniu zespołów przewlekłego zmęczenia, jak również nieregula rnego miesiączkowania i zaburzeń hormonalnych, a w tym związanych z menopauzą i andropauzą.

MACA może być stosowana jako preparat antydepresyjny, oraz pobudzający gojenie się ran. Za aktywność afrodyzjakalną, według niektórych autorów, odpowied zialny jest obecny w roślinie izotiocyjanian p-metoksybenzylowy.

O stosunkowo silnym działaniu bakteriostatycznym i fungistatycznym tej rośliny decyduje zawartość olejków gorczycznych.

Sportowcy wyczynowi powinni zażywać mace ze względu bardzo wysokoprocentową zawartość argininy w jej białku (11g. w 100g. białka - najwyższa z białek do produkcji odżywek) białko soji zawiera około 7g. W 100g. białka, popularne białko serwatki 4g. arginina powoduje zwiększenie siły i masy mięśni, zwiększa szybkość skurczu mięśni ich wydolność i powoduje wydzielanie hormonu wzrostu bez negatywnego wpływu na organizm.

Dzięki mace regeneracja organizmu /po treningu/ po wyczerpującym wysiłku jest przyśpieszona. Składniki zawarte w mace chronią mięśnie przed wolno rodnikowym uszkodzeniem. Substancje w niej zawarte NIE SĄ NA LIŚCIE ŚRODKÓW ZAKAZANYCH

http://mojtrening.w.interia.pl/Diety/tekst_maca.html

Offline

 

#2 2017-08-09 12:25:44

 hiszpanianieruchomosci

częsty bywalec

Zarejestrowany: 2017-05-08
Posty: 41
Punktów :   
WWW

Re: Maca

ciekawy artykuł
continue reading this

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora