Idąc do sklepu lub sięgając do lodówki czasem zadajemy sobie pytanie co wybrać: masło...czy margarynę?
Aktualnie popularna i zdrowa jest margaryna, w której znacznie zwiększa się udział surowcowy ciekłych olejów roślinnych.
Te ciekłe oleje zawierają znaczne ilości NNKT czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają dobry wpływ na oraganizm człowieka co zostało udowodnione wieloma badaniami.
Do ostatecznego produktu dodaje się jeszcze witaminy A, D i E, w celu poprawienia wartości odżywczych. Te wzbogacone margaryny znajdują szerokie zastosowanie zrówno w profilaktyce, jak i w leczeniu miażdżycy. Np dzieciom do lat 3 powinno się bezwzględnie podawać masło, bo do właściwego rozwoju potrezbują one cholesterolu. Dla zdrowie dzieci zgrożeniem sa też izomery trans, zawarte w margarynie.
Margaryny stałe nie nadają się do smażenia, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury powstają w nich szkodliwe dla zdrowia substancje.
Offline
Teraz jeszcze lepszy jest olej kokosowy. Można zastąpić wszystkie inne tłuszcze właśnie nim. Jest zdrowy i nie odkłada się w naszym ciele. Warto sprawdzić . Wszystkie dostępne rodzaje w dobrych cenach znajdziecie na http://marketbio.pl/category/olej-kokos … -z-kokosow naprawdę polecam.
Offline
Pierwsze słyszę o możliwości zastąpienia margaryny czy masła olejem kokosowym. Można smarować tradycyjne kanapki? Przy następnych zakupach na https://polskikoszyk.pl poczytam na jego temat.
Offline
A ja nie lubię żadnego, bo w ogóle jem mało pieczywa, wolę pakować warzywa, mięso i jakieś ryże, makarony. Zawsze, przynajmniej w moim gronie znajomych/rodziny mówiło się, że masło to lepsza jakość, a margaryna marny substytut ale może coś w tym jest i rzeczywiście zdrowsze
Offline
A czy lubicie przykładowo masła orzechowe? Ostatnio znalazłam firmę https://maslove.pl - która oferuje świetne produkty w tym kierunku możecie się z nimi zapoznać. Warto, chociażby dlatego, że posiadają oni w pełni naturalne, smaczne produkty. Także super...
Offline