nowy na forum
Układając dietę, która ma pomóc w przytyciu, musisz pamiętać aby nie zaszkodziła Twojemu organizmowi, gdyż nie trudno jest przerzucić się na tłuste, smażone potrawy i "nabrać" samej tkanki tłuszczowej.
Po pierwsze, ważne są chęci i stanowczość kiedy przechodzi się na konkretną dietę.
W diecie na przytycie napewno musisz zrezygnowac ze smożonych potraw i wysoko tłuszczowych. bowiem w diecie na przytycie są takie same zasady, jak w diecie dla osób z niedowagą, w której na pierwszym miejscu stawiane jest racjonalne żywienie.
W diecie na przytycie należy zrezygnować z napojów gazowanych, oraz potraw bardzo słodkich i ostrych.
Przykładowa dieta na przytycie:
1 dzień – 2300 kcal
I śniadanie
4 łyżki musli z rodzynkami i orzechami, szklanka mleka, kromka ciemnego chleba z plastrem szynki, 6 rzodkiewek, szklanka herbaty lub kawy.
II śniadanie
opakowanie twarożku wiejskiego light z łyżką szczypiorku, duży pomidor, 2 kromki ciemnego chleba, szklanka herbaty z cytryną.
Obiad
talerz zupy pomidorowej z makaronem lub ryżem i dodatkiem pietruszki, 3 ziemniaki z łyżką kopru, plaster pieczeni wołowej (150 g), surówka z marchwi, selera, jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, ogórek małosolny, szkl. kompotu z wiśni lub winogronu.
Podwieczorek
szklanka jugurtu naturalnego lub owocowego z dodatkiem płatków kukurydzianych.
Kolacja
2 jajka sadzone z łyżką szczypiorku, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, sałatka z pomidorów, cebuli, papryki, połowy cebuli, szklanka herbaty z cytryną.
2 dzień - 2500 kcal
I śniadanie
pół szklanki płatków kukrydzianych z mlekiem lub jogurtem owocowym, kromka ciemnego chleba, plaster szynki, ogórek kiszony, liść sałaty, szklanka herbaty lub kawy zbożowej.
II śniadanie
2 kromki ciemnego chleba z masłem i jajkiem na twardo i pomidorem, szklanka herbaty owocowej.
Obiad
zupa ziemniaczana (250 ml) z łyżka koperku lub pietruszki, 3 ziemniaki, porcja gotowanej wołowiny lum mięsa drobiowego (z zupy), surówka z marchwi i z jabłka z łyżeczką oleju słonecznikowego, pół brokułu, szkanka soku z czarnej porzeczki lub winogronu.
Podwieczorek
Szklanka napoju wielowarzywnego, szklanka jogurtu, kromka ciemnego chleba z masłem, sałata i plastrem szynki. Szklanka herbaty z cytryną.
Kolacja
3 kromki ciemnego pieczywa z serem białym i pomidorem. Szklana soku pomidorowego.
3 dzień – 2500 kcal
I śniadanie
3 kromki ciemnego pieczywa z masłem, 3 liście sałaty, twarożek z 2 plastrów białego sera, szczypiorku, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki otrąb pszennych, szklanka herbaty lub kawy zbożowej.
II śniadanie
2 kromki białego chleba, 4 plasterki chudego pasztetu z sosem z 2 łyżeczek śmietany 9% i łyżeczki chrzanu, 2 liście sałaty, szkankal soku marchwiowego lub pomidorowego.
Obiad
Zupa jarzynowa (ok. 250 ml), polędwiczka wieprzowa duszona z 1 cebulą i 4 dużymi pieczarkami, ¾ szkl. kaszy gryczanej, ½ brokułu, surówka z 3 liści sałaty i 1 pomidora z łyżeczką oleju słonecznikowego, szklanka soku jabłkowego lub winogonowego.
Podwieczorek
5 łyżek serka waniliowego ze szklanką jagód lub malin, 2 sucharki, szklanki soku z czarnej porzeczki.
Kolacja
Filet z ryby (150 g) podsmażony i podduszony z ziołami, 3 ziemniaki z łyżką koperku, surówka z marchwi i jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, szklanka soku z porzeczki.
4 dzień – 2200 kcal
I śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, szklanka malin z 2 łyżkami twarożku wiejskiego light, 2 plastry pasztetu drobiowego, mała papryka, liść sałaty, szklanka herbaty lub kawy zbożowej.
II śniadanie
2 kromki białego chleba z masłem, sałatka z dużego pomidora 3 liści sałaty, łyżki szczypiorku, 4 plastrów pieczonego schabu z sosem winegret, szklanka soku z czarnej porzeczki.
Obiad
Zupa kalafiorowa (250 ml) z łyżką kopru lub pietruszki, 4 ziemniaki, wątróbka drobiowa, (150 g) duszona z cebulą, 4 łyżki marchewki z groszkiem (bez zasmażki), 3 łyżki surówki z białej kapusty, szkl. kompotu z czerwonych porzeczek.
Podwieczorek
szklanka budyniu waniliowego, 6 węgierek, szklanka soku marchwiowo-owocowego, lub wieloowocowego.
Kolacja
150 g ryżu z kotletem drobiowym, sałatka ze świerzej kapusty. Szklanka herbaty cytrynowej.
5 dzień – 2300 kcal
I śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, 2 łyżki twarożku kanapkowego, 2 plasterki polędwicy wołowej, mała papryka, 3 liście sałaty, szklanka herbaty z cytryną lub kawy zbożowej.
II śniadanie
szklanka sałatki jarzynowej z sosem z łyżki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego z dodatkiem musztardy, łyżką natki, 2 kromki ciemnego chleba, 4 plasterki szynki drobiowej, szklanka soku z czarnej porzeczki lub winogronu.
Obiad
Krupnik z kaszy (250 ml), 3 ziemniaki, pierś drobiowa duszona z jarzynami, mizeria z łyżką jogurtu naturalnego, 3 łyżki, zielonej fasolki szparagowej, szklanka kompotu z wiśni lub czereśni..
Podwieczorek
banan, szklanaka płatków kukurydzianych z jogurtem naturalnym lub owocowym.
Kolacja
filet z mintaja(150 g) z sosem greckim z 1 marchewki, połowy selera, małej cebuli i małej puszki koncentratu pomidorowego, 2 kromki ciemnego pieczywa, szklanka herbaty owocowej lub cytynowej.
Offline