Forum kulturystyczne. Dieta, siłownia, zdrowie, porady

Forum otwarte dla każdego

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

#1 2007-11-04 12:29:23

 admin

Administrator

Zarejestrowany: 2006-08-30
Posty: 1412
Punktów :   
WWW

Pieczywo w diecie

Polak średnio w ciągu dnia zjada 250-300 g pieczywa (100 g to np. trzy kromki pieczywa tostowego “Trzy ziarna”). To nie jest zbyt dużo. Więcej pieczywa jadają od nas np. Francuzi, a trudno uznać ich za ludzi otyłych. Żywieniowcy zapewniają, że to nie chleb tuczy, lecz dodatki do niego. 100 g chleba staropolskiego to 221 kcal, żytniego pełnoziarnistego – 239 kcal, żytniego razowego – 225 kcal, bagietki – 285 kcal, bułki maślanej – 329 kcal. “Piętrowe” kanapki cieszą oko i są ciekawsze w smaku, ale i bardziej kaloryczne.

http://diety_dla_kobiet.eu.interia.pl/chleb.JPG

Pieczywo chrupkie zwykle wypieka się w niskiej temperaturze z mąki żytniej. Ma postać cienkich płatków i małą zawartość wody (8-10 proc., a w zwykłym chlebie – ok. 40 proc.). Po upieczeniu płatki suszy się. Możne je przechowywać nawet rok. Wiele osób sądzi, że są wyjątkowo niskokaloryczne. To prawda i nieprawda zarazem. 100 g tego pieczywa to aż 325 kcal! Prawie tyle samo co 100 g chałki. Jednak zjada się go zwykle mało, a jeden płatek to tylko 29-30 kcal. Dla porównania kromka białego chleba mieszanego o grubości ok. 1 cm i wadze 30 g zawiera 75 kcal.


Chleb chrupki zawiera cenne dla zdrowia witaminy: B1, B2, E oraz składniki mineralne: cynk, magnez, wapń, żelazo. W jednej kromce jest także niemal 10 g wartościowego, ułatwiającego trawienie błonnika. Dla porównania - w trzech kromkach chleba tostowego “Trzy ziarna” błonnika jest około 6 g.

Chleb jest źródłem witamin (przede wszystkim z grupy B) i substancji mineralnych. Już w starożytnym Egipcie w delcie Nilu w prastarych gatunkach pszenicy występowała duża koncentracja selenu, który korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Ze zdrowotnego punktu widzenia niezwykle cenna jest występująca w chlebie mąka żytnia bogata w substancje mineralne i błonnik.


--------------------------------------------------------------------------------


• O wartości pieczywa decyduje głównie mąka, z której się je wypieka. Najzdrowsza jest z pełnego przemiału. Białe bułeczki i chleb z oczyszczonej mąki zawierają mniej błonnika, witamin z grupy B i mikroelementów.
• Nie każdy ciemny chleb to razowiec. Czasem tylko barwi się go karmelem. Pieczywo razowe jest ciężkie, wiórowate, rzadko puchate i mocno wyrośnięte.
• Do pieczywa często dodaje się polepszacze, konserwanty, środki antypleśniowe. Nie kupuj nienaturalnie wyrośniętego i czytaj etykiety.
• Chleb przechowuj najwyżej dwa dni, ale nie w plastikowej torebce, tylko w pojemniku. Jeśli zauważysz ślady pleśni, wyrzuć cały bochenek.

Offline

 

#2 2008-07-23 21:52:18

PoCzAtKuJąCy

nowy na forum

Skąd: Toruń
Zarejestrowany: 2008-07-23
Posty: 16
Punktów :   

Re: Pieczywo w diecie

A co jeśli odstawi się pieczywo? Czy przyzwyczajony organizm będzie miał jakieś problemy trawienne?


Dążeniem do doskonałości - kulturystyka

Offline

 

#3 2008-07-23 21:54:24

 admin

Administrator

Zarejestrowany: 2006-08-30
Posty: 1412
Punktów :   
WWW

Re: Pieczywo w diecie

Nie będzie problemów - dużo ludzi rezygnuje ze spożywania pieczywa i zastępuje go ryżem lub chlebem typa waza. Chleb powoduje że mamy uczucie jakby nas rozdęło ponieważ pieczywo pęcznieje w żołądku a to nie jest zbyt dobre. Owszem chleb sprzyja szybszej przemianie materii ale swobodnie i bez żadnego ryzyka można go odstawić od diety codziennej.

Offline

 

#4 2008-07-29 08:03:37

gruby/1990

nowy na forum

Zarejestrowany: 2008-07-25
Posty: 3
Punktów :   

Re: Pieczywo w diecie

Ja lubie chleb no ale fakt faktem mam masę i musze ją zrzucić

Offline

 

#5 2009-01-10 12:05:14

Kulo

Brak konta

Re: Pieczywo w diecie

admin napisał:

Polak średnio w ciągu dnia zjada 250-300 g pieczywa (100 g to np. trzy kromki pieczywa tostowego “Trzy ziarna”). To nie jest zbyt dużo. Więcej pieczywa jadają od nas np. Francuzi, a trudno uznać ich za ludzi otyłych. Żywieniowcy zapewniają, że to nie chleb tuczy, lecz dodatki do niego. 100 g chleba staropolskiego to 221 kcal, żytniego pełnoziarnistego – 239 kcal, żytniego razowego – 225 kcal, bagietki – 285 kcal, bułki maślanej – 329 kcal. “Piętrowe” kanapki cieszą oko i są ciekawsze w smaku, ale i bardziej kaloryczne.

http://diety_dla_kobiet.eu.interia.pl/chleb.JPG

Pieczywo chrupkie zwykle wypieka się w niskiej temperaturze z mąki żytniej. Ma postać cienkich płatków i małą zawartość wody (8-10 proc., a w zwykłym chlebie – ok. 40 proc.). Po upieczeniu płatki suszy się. Możne je przechowywać nawet rok. Wiele osób sądzi, że są wyjątkowo niskokaloryczne. To prawda i nieprawda zarazem. 100 g tego pieczywa to aż 325 kcal! Prawie tyle samo co 100 g chałki. Jednak zjada się go zwykle mało, a jeden płatek to tylko 29-30 kcal. Dla porównania kromka białego chleba mieszanego o grubości ok. 1 cm i wadze 30 g zawiera 75 kcal.


Chleb chrupki zawiera cenne dla zdrowia witaminy: B1, B2, E oraz składniki mineralne: cynk, magnez, wapń, żelazo. W jednej kromce jest także niemal 10 g wartościowego, ułatwiającego trawienie błonnika. Dla porównania - w trzech kromkach chleba tostowego “Trzy ziarna” błonnika jest około 6 g.

Chleb jest źródłem witamin (przede wszystkim z grupy B) i substancji mineralnych. Już w starożytnym Egipcie w delcie Nilu w prastarych gatunkach pszenicy występowała duża koncentracja selenu, który korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Ze zdrowotnego punktu widzenia niezwykle cenna jest występująca w chlebie mąka żytnia bogata w substancje mineralne i błonnik.


--------------------------------------------------------------------------------


• O wartości pieczywa decyduje głównie mąka, z której się je wypieka. Najzdrowsza jest z pełnego przemiału. Białe bułeczki i chleb z oczyszczonej mąki zawierają mniej błonnika, witamin z grupy B i mikroelementów.
• Nie każdy ciemny chleb to razowiec. Czasem tylko barwi się go karmelem. Pieczywo razowe jest ciężkie, wiórowate, rzadko puchate i mocno wyrośnięte.
• Do pieczywa często dodaje się polepszacze, konserwanty, środki antypleśniowe. Nie kupuj nienaturalnie wyrośniętego i czytaj etykiety.
• Chleb przechowuj najwyżej dwa dni, ale nie w plastikowej torebce, tylko w pojemniku. Jeśli zauważysz ślady pleśni, wyrzuć cały bochenek.

 

#6 2009-01-25 02:07:02

animuszsklep.pl

nowy na forum

4819622
Call me!
Skąd: Rzeszów
Zarejestrowany: 2009-01-25
Posty: 8
Punktów :   
WWW

Re: Pieczywo w diecie

Jak ktoś musi jeść pieczywo a wafle ryżowe mu nie podchodzą to w dobrych sklepach można znaleźć pieczywo tzw pełnowartościowe z maki 2000 i podobnych .Tylko cena od razu odstrasza no i smak juz nie ten sam .

Offline

 

#7 2009-04-06 18:31:24

Speedie

nowy na forum

Zarejestrowany: 2009-04-06
Posty: 11
Punktów :   

Re: Pieczywo w diecie

A ja jem coś co nie dość że jest pełnowartościowe - to jeszcze dobre:)
Od kilku miesięcy jem pieczywo WASA sport - z mąki pełnoziarnistej, z dużą zawartością BŁONNIka co jest ważne przy odchudzaniu bardzo; ma 45kcal na kromkę i dużo witamin i minerałów
Za paczkę 675 g płaci się około 6,50
ja jem i naprawdę pomaga:)
i zupełnie odzwyczaiłam się już od chleba....

Offline

 

#8 2009-04-06 22:55:08

 admin

Administrator

Zarejestrowany: 2006-08-30
Posty: 1412
Punktów :   
WWW

Re: Pieczywo w diecie

No tak, ale trzeba się liczyć z kosztami o 300% większymi

Offline

 

#9 2009-04-06 23:00:15

Speedie

nowy na forum

Zarejestrowany: 2009-04-06
Posty: 11
Punktów :   

Re: Pieczywo w diecie

Niestety tak to jest jak "wydziwiamy" ;p i rezygnujemy z normalnego chlebka:P
wiadomo dla swojego dobra:) ale to jednak kosztuje:) Ja myślę, że jednak warto a mogę to powiedzieć, bo kilka miesięcy już minęło odkąd jem to pieczywo:)

Offline

 

#10 2010-03-31 13:15:31

Ekosfera

nowy na forum

Zarejestrowany: 2010-02-28
Posty: 15
Punktów :   

Re: Pieczywo w diecie

Można tez poszukac w internetowych sklepach ze zdrową żywnoscią. Tylko jeżeli odstawiamy chleb który jedliśmy do tej pory to róbmy to powoli i stopniowo a nie wszystko od razu,to bedzie miało wpływ na nasze samopoczucie.


www.EkoSfera.pl

Specjalizujemy się w sprzedaży żywności ekologicznej i tradycyjnej. Posiadamy największy w sieci asortyment. Jesteśmy na rynku już od pięciu lat. Zaufało nam już tysiące klientów.

Offline

 

#11 2010-07-19 15:04:48

thugluv

nowy na forum

Zarejestrowany: 2010-07-19
Posty: 4
Punktów :   

Re: Pieczywo w diecie

A można pieczywo zastąpić płatkami owsianymi? Jem je od jakiegoś czasu i widzę, że dają mi więcej energii niż pieczywo z szynką z indyka czy czymś takim. Nie są zbyt smaczne, ale rano jestem tak zmulony, że po prostu to wrzucam jak do wora. Co do pieczywa, to staram się jeść takie typu waza albo te wafle ryżowe, ale nie zawsze mi wchodzi. Jak zjem raz na jakiś czas potężną bułkę z makiem to chyba nic się nie stanie?

Offline

 

#12 2010-07-22 23:44:49

 admin

Administrator

Zarejestrowany: 2006-08-30
Posty: 1412
Punktów :   
WWW

Re: Pieczywo w diecie

thugluv napisał:

A można pieczywo zastąpić płatkami owsianymi? Jem je od jakiegoś czasu i widzę, że dają mi więcej energii niż pieczywo z szynką z indyka czy czymś takim. Nie są zbyt smaczne, ale rano jestem tak zmulony, że po prostu to wrzucam jak do wora. Co do pieczywa, to staram się jeść takie typu waza albo te wafle ryżowe, ale nie zawsze mi wchodzi. Jak zjem raz na jakiś czas potężną bułkę z makiem to chyba nic się nie stanie?

Jasne że tak, Ja osobiście polecam pieczywa tylko rano - nigdy na noc lub wieczorem

Offline

 

#13 2010-09-08 11:49:22

AquariusThomas

nowy na forum

Zarejestrowany: 2010-09-07
Posty: 10
Punktów :   

Re: Pieczywo w diecie

Najlepiej przerzucić się na pieczywo ciemne, pełnoziarniste;) A jesli lubicie np. wase to tez bardzo dobrze się przyjmuje w diecie. Ja również moge polecic pieczywko orkiszowe;)


www.aquariusthomas.eshopping24.eu - suplementy diety, zioła

Offline

 

#14 2011-02-20 21:30:00

zapada

nowy na forum

Zarejestrowany: 2011-02-20
Posty: 1
Punktów :   

Re: Pieczywo w diecie

Tylko  z tym ciemnym pieczywem trzeba uważać. Czasem jest to zwykłe białe pieczywo, tylko podkolorowane, np. karmelem:
http://krakus.cc.pl/faces/pages/artykul … =newsItems

Offline

 

#15 2011-02-23 14:02:26

 tomeh

częsty bywalec

Skąd: Stargard
Zarejestrowany: 2011-01-03
Posty: 36
Punktów :   
WWW

Re: Pieczywo w diecie

W innym artykule na tym forum pisze aby zastąpić pieczywo otrębami z rana. Jest w tym też metoda

Offline

 

#16 2017-12-14 11:22:17

fit_Alex

nowy na forum

Zarejestrowany: 2016-12-09
Posty: 12
Punktów :   

Re: Pieczywo w diecie

Ja nie odstawiłem, ale zasadniczo ograniczyłem i zmieniłem na pełnoziarniste. Kupuję zawsze w piekarni, bo nie mam zaufania do tych chlebów, które są oferowane w marketach. Białe pieczywo omijam teraz szerokim łukiem. Miałem odstawić całkiem, ale przeraziła mnie wizja przejścia na wafle ryżowe.

Ostatnio edytowany przez fit_Alex (2017-12-14 11:22:47)

Offline

 

#17 2023-05-15 18:56:00

nelik

nowy na forum

Zarejestrowany: 2023-05-15
Posty: 1
Punktów :   

Re: Pieczywo w diecie

ja mam okropny problem z wyzbyciem się pieczywa z diety... nie wyobrażam sobie bez niego funkcjonowania. nie wiem jak to zastąpić i czym żeby bylo zdrowiej i bardziej dietetycznie?

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora