Badacze z Instytutu Nutraceutyki i Żywności Funkcjonalnej przy Uniwersytecie Laval w Quebec dowiedli, że kwasy omega-3 występujące w tłuszczu ryb korzystnie wpływają na masę mięśni.
Jest to znacząca informacja o tyle, że u wszystkich ssaków z wiekiem zmniejsza się zdolność do przekształcania składników pokarmowych w białka mięśni.
Opisywany status quo spowodowany jest najprawdopodobniej tym, iż wraz z upływem czasu wzrasta oporność komórek na insulinę. Kwasy omega-3 oddziałują na przemiany glukozy i powodują wzrost wrażliwości na insulinę. W efekcie dwukrotnie więcej aminokwasów wykorzystywanych jest do budowy białek mięśni w porównaniu do diety niezbyt obfitującej w ryby.
Autorzy badania zaznaczają jednocześnie, że szczególnie u osób po pięćdziesiątym roku życia dodatek do diety w postaci kwasów omega-3 nie odbuduje mięśni. Aby zachować ładną sylwetkę, oprócz odpowiedniego sposobu odżywiania się, konieczna jest aktywność fizyczna.
Offline
Z punktu widzenia medycyny kwasy tłuszczowe Omega 3 mają szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób oraz jako wyjątkowo wartościowe suplementy wspomagające terapie szeregu poważnych chorób.Szczególna rola kwasów tłuszczowych Omega 3 kryje się w ich oddziaływaniu na procesy metaboliczne, a zwłaszcza na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach i tkankach.Nie wchodząc w szczegóły należy powiedzieć, że Omega 3 regulują m.in. pracę tzw. cytokin kierujących układem odpornościowym. Podwyższony poziom cytokin w organizmie sprzyja chronicznym zapaleniom, autoagresji systemu immunologicznego, arteriosklerozie, powstawaniu nowotworów.
Odpowiedni poziom Omega 3 w organizmie reguluje poziom cytokin zapewniając prawidłową pracę systemu immunologicznego. Kwasy tłuszczowe Omega 3 odgrywają więc nieocenioną wprost rolę w budowaniu mocy układu immunologicznego.
Badania naukowe prowadzone na całym świecie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie, że kwasy tłuszczowe Omega 3:
· mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń),
· poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych,
· zwiększają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na samopoczucie,
· łagodzą zaburzenia ukrwienia,
· pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia),
· zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia,
· zmniejszają ryzyko arytmii serca (jak leki nasercowe) – a przecież zawałowcy są szczególnie narażeni na arytmię,
· pomagają zapobiegać zawałom serca,
· stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze,
· przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu,
· sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych oraz towarzyszących im bólów,
· obniżają podwyższony poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów oraz podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL,
· obniżają ryzyko choroby nowotworowej,
· redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie),
· chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
· ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki,
· są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci,
· łagodzą bóle reumatyczne,
Ostatnio edytowany przez siwy (2008-12-04 18:06:01)
Offline