Forum kulturystyczne. Dieta, siłownia, zdrowie, porady

Forum otwarte dla każdego


#1 2007-10-08 17:19:52

 admin

Administrator

Zarejestrowany: 2006-08-30
Posty: 1412
Punktów :   
WWW

Ryby budują mięśnie

Badacze z Instytutu Nutraceutyki i Żywności Funkcjonalnej przy Uniwersytecie Laval w Quebec dowiedli, że kwasy omega-3 występujące w tłuszczu ryb korzystnie wpływają na masę mięśni.

Jest to znacząca informacja o tyle, że u wszystkich ssaków z wiekiem zmniejsza się zdolność do przekształcania składników pokarmowych w białka mięśni.

Opisywany status quo spowodowany jest najprawdopodobniej tym, iż wraz z upływem czasu wzrasta oporność komórek na insulinę. Kwasy omega-3 oddziałują na przemiany glukozy i powodują wzrost wrażliwości na insulinę. W efekcie dwukrotnie więcej aminokwasów wykorzystywanych jest do budowy białek mięśni w porównaniu do diety niezbyt obfitującej w ryby.

Autorzy badania zaznaczają jednocześnie, że szczególnie u osób po pięćdziesiątym roku życia dodatek do diety w postaci kwasów omega-3 nie odbuduje mięśni. Aby zachować ładną sylwetkę, oprócz odpowiedniego sposobu odżywiania się, konieczna jest aktywność fizyczna.

Offline

 

#2 2008-12-04 17:56:07

siwy

częsty bywalec

Zarejestrowany: 2008-11-23
Posty: 32
Punktów :   

Re: Ryby budują mięśnie

Z punktu widzenia medycyny kwasy tłuszczowe Omega 3 mają szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób oraz jako wyjątkowo wartościowe suplementy wspomagające terapie szeregu poważnych chorób.Szczególna rola kwasów tłuszczowych Omega 3 kryje się w ich oddziaływaniu na procesy metaboliczne, a zwłaszcza na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach i tkankach.Nie wchodząc w szczegóły należy powiedzieć, że Omega 3 regulują m.in. pracę tzw. cytokin kierujących układem odpornościowym. Podwyższony poziom cytokin w organizmie sprzyja chronicznym zapaleniom, autoagresji systemu immunologicznego, arteriosklerozie, powstawaniu nowotworów.

Odpowiedni poziom Omega 3 w organizmie reguluje poziom cytokin zapewniając prawidłową pracę systemu immunologicznego. Kwasy tłuszczowe Omega 3 odgrywają więc nieocenioną wprost rolę w budowaniu mocy układu immunologicznego.


Badania naukowe prowadzone na całym świecie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie, że kwasy tłuszczowe Omega 3:


·   mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń),

·      poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych,

·      zwiększają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na samopoczucie,

·      łagodzą zaburzenia ukrwienia,

·  pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na  zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia),

·      zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia,

·      zmniejszają ryzyko arytmii serca (jak leki nasercowe) – a przecież zawałowcy są szczególnie narażeni na arytmię,

·      pomagają zapobiegać zawałom serca,

·      stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze,

·      przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu,

·   sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych oraz towarzyszących im bólów,

·     obniżają podwyższony poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów oraz podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL,

·      obniżają ryzyko choroby nowotworowej,

·      redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie),

·      chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,

·      ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki,

·      są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci,

·      łagodzą bóle reumatyczne,

Ostatnio edytowany przez siwy (2008-12-04 18:06:01)

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora