8.00 - poranny zastrzyk energii 1. rogalik z dżemem - rogalik posmarować czubatą łyżką chudego twarożku oraz dżemem 2. musli z malinami i gruszką - 3 dag płatków owsianych zalać szkl. mleka, dodać obraną i pokrojoną gruszkę oraz 10 dag malin. 3. kanapka - kromkę czarnego chleba posmarować chudym masłem, nałożyć 5 dag gotowanej szynki i połowę ogórka 4. kanapka II - kromkę czarnego chleba posmarować margaryną, nakryć plasterkiem chudego żółtego sera. Zjeść do tego marchewkę i jabłko. 5. kanapka III - kromkę czarnego chleba posmarować łyżeczką chudego masła i łyżeczką chudego twarożku. Nałożyć 10 dag pomidora i szczypiorek. 6. bułeczka z jajkiem - posmarować bułeczkę łyżeczką margaryny i nałożyć pokrojone jajko na twardo. 7. owocowy serek - wymieszać 10 dag chudego twarożku z łyżeczką śmietany, dodać sok z cytryny, pomarańczę, słodzik, pół banana w plasterkach.
11.00 - dobra pora na małe co nieco
1. bułeczka posmarowana łyżeczką dżemu 2. dwie łyżki serka wiejskiego wymieszanego z łyżeczką miodu i połową banana 3. 10 dag serka wymieszanego z łyżeczką śmietany, połową pokrojonego ogórka i połową pęczka koperku 4. pojemnik chudego jogurtu wymieszanego z 10 dag malin i słodzikiem 5. dwie kromki chrupkiego pieczywa z 1.5 łyżeczki serka i 15 dag papryki 6. kromka ciemnego pieczywa tostowego z liściem sałaty oraz 5 dag wędzonego indyka. 7. kromka pumpernikla z plasterkiem sera żółtego i połową pęczka rzodkiewek
13.00 - zregeneruj swoje siły
1. bułka z 2 liśćmi sałaty, 10 dag pomidora, 5 dag sera mozzarella z pieprzem i przyprawami 2. sałatka - 20 dag ugotowanych ziemniaków, pęczek rzodkiewek, 5 dag mortadeli, por zmieszać z łyżeczką jogurtu, 1,5 łyżeczki twarożku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 3. sałatka II - do 3 dag ug. ryżu dodać strąk papryki, 5 dag pora, 5 dag sera żółtego. Wymieszać z gotowym sosem do sałatek. 4. sałatka III - do 10 dag sałaty dodać 1/2 pokrojonego ogórka, 5 dag tuńczyka w sosie własnym. Doprawić gotowym sosem do sałatek.
17.00 - kawa i kęs słodkiego
1. szkl. czarnej herbaty z kromką chleba, z 2 łyżeczkami "Nutelli" 2. filiżanka kawy z batonem "Duplo" 3. filiżanka czekolady z czterema herbatnikami 4. filiżanka kawy z batonem Prince Polo>br> 5. cappuccino z małą bezą i 10 dag malin 6. filiżanka czarnej kawy z dwiema gałkami dowolnych lodów 7. filiżanka herbaty z croissantem, z łyżeczką dżemu
19.00 - czas na coś gorącego
1. z łyżeczki masła, szkl. bulionu, posiekanej cebuli i 2 łyżeczek jasnej zasmażki przyrządzić sos. 15 dag ugotowanych ziemniaków (w plastrach) połączyć z plasterkami jajka na twardo, posypać 1/2 pęczka natki i dodać do beszamelu. Zjeść razem z 10 dag zielonej sałaty z sokiem z cytryny i słodzikiem. 2. 10 dag schabu obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 2 małe pory i 15 dag pieczarek. Doprawić łyżką śmietany, solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zjeść z jednym placuszkiem ziemniaczanym. 3. utartą marchewkę i 10 dag pokrojonej cukinii obsmażyć na łyżeczce masła. Dodać 4 łyżki bulionu z warzyw i 15 dag dorsza w kawałkach skropionego sokiem z cytryny. Wymieszać z 3 dag ugotowanego ryżu, doprawić solą, pieprzem, natką. 4. obrane ząbek czosnku oraz cebulę podsmażyć na łyżeczce oleju, dodać 8 dag piersi z kurczaka i chwil smażyć. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wlać 2 łyżki wody i zagotować. Doprawić i zjeść z 3 dag ugotowanego makaronu. 5. na przekrojoną bułkę nałożyć 5 dag szynki, po dwa plastry ananasa i chudego sera żółtego. Zapiekać do chwili, aż ser się stopi. 6. 10 dag mielonego mięsa obsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać po pół strąka czerwonej i żółtej papryki oraz cebulę. Krótko dusić, doprawić solą i pieprzem. Zjeść z bułeczką.
|