admin - 2007-10-28 17:57:21

Lista ich zalet jest długa. Przyprawy i zioła wzbogacają smak każdej potrawy. Czynią też dania lżej strawnymi. Zawarte w nich olejki eteryczne przyspieszają trawienie i pobudzają apetyt. Ale niektóre, stosowane zbyt obficie, mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie. Warto na nie uważać.

Sól -  zatrzymuje wodę w komórkach i nasila wydalanie wapnia z moczem. Powinny ją ograniczyć przede wszystkim osoby ze skłonnością do obrzęków.

Szałwia - znakomicie dezynfekuje gardło. Ale dodawana do potraw może wywoływać przykre dolegliwości pęcherzyka żółciowego.

Pieprz i chili - sprzyjają trawieniu. Są jednak niewskazane dla osób ze skłonnościami do podrażnień przewodu pokarmowego. Poza tym przyprawy te podwyższają ciśnienie. Unikaj ich, gdy maszniewydolność serce.

Cynamon i wanilia - świetnie rozgrzewają, ale często uczulają i wywołują wysypkę.