Roladę robiłam wiele razy, jest najlepsza na świecie ;) Zdjęcia jednak nie będą moje
Składniki: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 4 jajka - 500g zmielonego sera chudego - łosoś w plastrach 400g (może być wersja bez łososia - równie pyszne)
Przygotowanie: Na patelni teflonowej podsmażamy szpinak, czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. [imgl][/imgl] Przestygnięty placek smarujemy doprawionym według uznania zmielonym serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość.
Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Propozycja podania:
coś tu się kićka ze zdjęciami
|