kochającazdrowie - 2011-01-26 22:30:36

Zapiekanka z Serem korycińskim „Swojskim”

Składniki:
40dkg. sera korycińskiego-dojrzałego naturalnego;
0.5kg. lecza pieczarkowego lub paprykowego;
1 puszka kukurydzy konserwowej;
1 puszka fasoli konserwowej;
2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym, duże kawałki;
2 jaja;
200g. oliwek zielonych;
Ryż długoziarnisty biały (dwie torebki po 100g.)

Sposób wykonania:
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy uprzednio ugotowany ryż na miękko. Następnie dodajemy leczo, kukurydzę, fasolę, tuńczyka, oliwki. Wszystko razem mieszamy. Ser ścieramy na tarce, połowę wrzucamy do naczynia, resztę odstawiamy. Wbijamy dwa jaja i ponownie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy ok. 15min., po czym posypujemy po wierzchu pozostałą częścią startego sera korycińskiego i pieczemy jeszcze ok. 10min. do momentu aż ser się zapiecze. Zapiekankę można podawać do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jak też po ostygnięciu.

Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony  www.serswojski.pl